Position CSS


Egenskapen Position i CSS används för att styra elementets position. Egenskapen Position CSS har olika värden som vi kan använda för att ange elementet ,en plats i dokumentet.

Man kan lätt styra en elementet position, genom att ange position och välja ett värde som elementet ska ha. De värderna som finns för egenskapens position är :

  1. Static:
    Det är ett standardvärde. Elementet placeras enligt dokumentet flöde. Så helt enkelt alla dessa värden för topp, höger, vänster och Z-index kommer inte att ha någon effekt.
  2. Relative:
    Det som händer i värdet relative med elementet, är att den placeras enligt dokumentet flöde, men sedan blir förskjuten den i förhållandet med sig själv baserat på de andra värderna, höger, vänster, topp och botten. Så för att du ska styra elementets position så behöver du ange värdet på några av dessa, höger, vänster, topp och botten. Annars får elementet inget effekt, precis som om du har använt en Static.
Position CSS - Relative
Position CSS - Relative

3. Absolute:

Det som händer när man väljer absolute värdet, är att elementet tas bort från dokumentets flöde. Den slutliga positionen bestäms av värderna höger, vänster, topp och botten. Om elementet som har absolute som position värdet har en ”fader” då kommer det elementet att ligga i förhållande till sin faders position.

4. Fixed:

Elementet tas bort från dokumentets flöde. Det som händer är att elementet får ett fast ställe i dokumentet. Det betyder att det elementet som har fixed position kommer att visas, även när man scrollar ner eller upp i dokumentet. Här är det också viktigt att ange elementets värden. Höger, vänster, topp och botten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Inlägg

Kategorier

Arkiv

Taggar

Det finns inget innehåll att visa här än.