Programmera Filmbibliotek i C#


I förre inlägget så har vi skapat en filmbibliotek i HTML. Idag ska vi programmera filmbibliotek i C#. C# kan inte användas i webben på samma sätt som HTML, den används oftast för att skapa program (applikationer) för mobiler eller för Windows. Så det projektet är för en Windows applikation. Tanken med filmbiblioteket är att spara ”lagra”, dessa filmer/serier med betygsättning. Jag kommer att använda mig av sortering algoritm så att programmet kan sortera användarens lista. Låt oss påbörja projektet.

För att underlätta så kommer jag att dela programmet i tre olika delar. Första delen kommer och består av ett välkommen brev och inloggning. I andra delen kommer vi att fixa en lista som kommer och lagra alla inmatade data som användaren skickar in. Tredje delen kommer och vara sorteringen, där kommer vi och sortera dessa inmatade data.
Varje del kommer också och delas i några delar, t.ex. första delen som vi ska börja med nu kommer och består av välkommen brev, inloggning och meny. Så kommer vi och göra med alla andra delar.


Första delen i Filmbibliotek i C#:

Först börjar vi med att skriva ner det vi vill göra i ett vanligt språk ”pseudokode”. Det kommer och hjälpa oss att förstå vad vi vill göra på ett lätt begripligt sätt. Det som jag vill fixa är, en välkomnande text och inloggning. Dessa i sin tur leder användaren till menyn. Det vill säga att första delen kommer och innehålla tre delar.

Vi börjar med texten, och där skriver vi vår första kod i Main metoden. Viktigt att tänka på att skriva allt i rätt ordning. Så här skriver jag en kort text.

programmera filmbibliotek i C#- Intro

Som du ser så har vi gjort våra första deklarationer här, de ska lagra användarnamn och lösenordet. Efter att vi har skapat de två variablerna, fixar vi en ny klass. I den klassen ska vi ha konstrakturen och egenskapen, för dessa två variablerna ska listan ha. Listan som vi ska skapa kommer att innehålla två variabler, en variabel ska lagra namnet på filmen/serien. Den andra variabeln ska lagra betyget.

Programmera Filmbibliotek i C#- konstraktur klass

Efter att du ha skapat klassen är det dags för att gå tillbaka till Main metoden. Där ska vi skapa en meny, så att användaren ska kunna välja vad den vill göra eller komma åt. För att skapa en meny så behöver vi använda switch. Varför switch, jo, för att där kan vi ge olika ”case” beroende på vad användaren trycker på för knapp, alltså användarens val. Eftersom vi vill att användaren ska välja en bokstav från meny, så behöver vi en variabel som kan lagra en character. Läs mer om variabler i C# och hur använder man de i Microsoft.

Sortera Filmbibliotek i C#:

I denna delen ska vi börja med att skapa sorteringsmetod. I den metoden ska vi använda oss av algoritmer som hjälper oss att sortera listan, som vi ha skapat i Main metoden. Vi börjar med att deklarera en metod, enligt metod reglerna (syntax) i C#. Sorterings metoden ska gå igenom listan, och letar efter den filmen/serien , som har fått sämst betyg, och byter plats på den.

programmera filmbibliotek i C#-bubblesort

Som du ser i bilden ovan, så har vi skapat (for)loop, yttre loop och inre loop. Yttre loopen går genom hela listan som användaren har skapa. Inre loppen tittar på vilken har minst betyg, och för den behöver vi har If kondition. If-sats går igenom listan, och byter plats på filmerna enligt deras betyg.

Meny:

Efter att vi ha skapat allt som vi behöver i vårt program, nu är det dags att sätta allt på sin plats. Det gör vi i menyn. Beroende på de olika valalternativen vi har i menyn, så kallar vi den metoden eller klassen som passar till meny valet. Med lite regler som användaren ska följa. Såsom att betygsättning ska vara av 10.

 programmera filmbibliotek i C#
Resultatet

Och nu har vi programmet färdig för provning.

Ett svar till ”Programmera Filmbibliotek i C#”

  1. Profilbild för Rasmiya Murad
    Rasmiya Murad

    Det var intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Inlägg

Kategorier

Arkiv

Taggar

Det finns inget innehåll att visa här än.